...

Kapadokya İrfan Kulübü

“Gençlik ve Modern Zamanlar” başlıklı seminer/söyleşi program dizisinin 7. etkinliği gerçekleştirildi.
06/12/2022

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kapadokya İrfan Kulübü bünyesinde gerçekleştirilen 10 programlık “Gençlik ve Modern Zamanlar” başlıklı seminer/söyleşi program dizisinin 7. etkinliği gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Gökalp’in konuşmacı olarak katıldığı “İlerlemecilik-Hümanizm ve Tarihin Sonu Tezi” başlıklı seminer, Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşti.

Günümüz sosyal bilimlerine hakim olan hümanizm ve ilerlemeci bakış açısına yönelik kavramsal çerçevenin katılımcılara anlatımıyla başlayan konuşma, modern dünya devletlerinden ve faaliyetlerinden örneklerle devam etti. Avrupa’nın, Batı’nın tek kutuplu dünya görüşü, Eurocentrik(Avrupa Merkezci) bakış açısı ve kendisi dışında kalanları öteki görmesi üzerinde duran Gökalp, Avrupa ve dünya görüşünü benimseyen kültürlerin, “ Bir şey mümkünse meşrudur” bakış açısıyla dünyadaki düzene bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. İslam düşüncesinde bir savaş ahlakının olduğunu ifade eden konuşmacı, Darvinist bakış açısının insanlık için adil ve merhametli bir yapı sunmaktan uzak olduğunu dile getirdi. İnsanın merkeze konulduğu ancak aşırıya gidilerek tanrılaştırıldığı bir paradigma üzerinde varlığını sürdüren hümanizmin örtülü bir kölelikle insanlara kısıtlı ve yapay özgürlükler sunduğu belirtildi. Tarihi örnekler ve düşünürlerden alıntılarla desteklenen program, dünyada hakim olan gücün ve düzensizliğin değişmesi için bireylere düşen görevin önemli olduğunu vurgulanarak tamamlandı.  

Yoğun katılımla gerçekleştirilen programda önceki etkinliklerde olduğu gibi çekilişle 1 öğrenciye 200 TL değerinde kitap/kırtasiye çeki ve 3 öğrenciye Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin tarafından hediye edilen kitap setleri verildi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş tarafından kulüp öğrencileri adına Dr. Hüseyin Gökalp’e teşekkür belgesi ve hediye takdimi sonrasında program sona erdi.

Başarıyla tamamlanan 7 programın ardından “Gençlik ve Modern Zamanlar” seminer/söyleşi serisinin bir sonraki hafta yeni konu ve konuşmacılarla devam edeceği duyuruldu.